Pași pentru a deveni independent financiar
Să recunoaștem: toți vrem BANI. Cât mai mulți BANI! Visăm cu ochii deschiși la excursii în Monaco, vile și iahturi luxoase. Ni s-a spus că banii nu aduc fericirea, dar asta nu ne împiedică să-i dorim. Toate activitățile noastre se învârt în jurul banilor, iar pentru că motorul societății este banul, acesta tinde să devină și motorul vieții fiecăruia dintre noi.Dar banii nu trebuie să fie centrul universului, iar scopul nostru în viață nu trebuie să fie să câștigăm cât mai mulți bani. Pe de altă parte, nici nu trebuie să ne ferim de ei. Banii sunt buni, așa că să nu fim ipocriți!
Eu cred că scopul trebuie să fie găsirea independenței financiare, pentru că ea ne ajută să avem o viață mai bună și mai ușoară!
Ce înseamnă independență financiară?
Pentru mine, să fiu independentă financiar înseamnă să am o viață de calitate, fără să mă gândesc la bani ca la un ghimpe în spate. Să nu trebuiască să-mi duc viața de pe o zi pe alta, să-mi permit răsfățuri și să am posibilitatea de a alege să fac ce vreau.
Asta nu înseamnă neapărat doar să câștig cât mai mult. Cunosc persoane care câștigă extrem de bine, dar nu știu cum să folosească banii astfel încât să fie independenți financiar. Fie cheltuiesc prea mult și acumulează datorii, fie investesc bani aiurea și nu au obiceiul să economisească.
Independența financiară înseamnă să-ți dezvolți un sistem financiar solid pe care să-l aplici în mod constant, în toate activitățile tale zilnice, NU din când în când.
Trebuie să ai un plan (pe termen mediu și lung) pentru banii care vin și ies de la tine din portmoneu și trebuie să știi cum să faci bani, dar și cum să-i cheltuiești cu rost.
Ca să poți să faci toate astea, ai nevoie de o educație financiară solidă. Nu este suficient să citești sfaturi de pe internet. Articole de genul ”5 pași cum să câștigi bani mulți” sau ”10 lucruri pe care trebuie să le știi despre bani” îți pot stârni interesul, însă ele sunt rareori suficiente. Un ajutor real mi se pare, de exemplu, Școala de Bani de la BCR, un program de educație financiară prin care înveți care este comportamentul tău financiar, ce faci bine și unde greșești, cum să-ți planifici bugetul și cum să te disciplinezi astfel încât să respecți ce ai planificat. Acest program are cursuri gratuite și se adresează atât adulților, cât și copiilor și adolescenților.
Cum obținem independență financiară?
Principiul de bază este să cheltuim mai puțin decât câștigăm. Știm cu toții asta, dar e ușor de spus și greu de făcut. Cu atâtea tentații în jur, nu oricine reușește să-și păstreze disciplina când vine vorba de cheltuieli și sunt puțini cei care stăpânesc știința cheltuirii banilor cu rost. Aceasta are la bază câteva principii simple:
Nu mai da banii pe țigări, circulă cu metroul sau bicicleta și nu mai bea zilnic cafea cu 25 de ron la mall!!! Nu mai cumpăra 1000 de țoale și încearcă să combini hainele din garderoba ta în diverse moduri!
2. Regula de 10 secunde
Șifonierul meu e plin de haine cu etichetă, cumpărate demult, care stau nefolosite pe umeraș. Și tu pățești la fel? Atunci când vrei să cumperi ceva, stai 10 secunde și gândește-te dacă chiar ai nevoie de acel lucru. Nu-l cumpăra doar pentru că e drăguț, cumpără-l dacă chiar ai nevoie de el!!!
3. Cumpără experiențe
O excursie îți va aduce mai multe satisfacții decât un televizor de ultimă generație. Satisfacția durează mai mult și în plus, ca să strângi bani pentru excursie, trebuie să-ți gestionezi cheltuielile mai bine și astfel economisești.
4. Nu te îngloda în datorii
Dacă nu ai bani pentru iPhone x, nu-l cumpăra. Nu fă împrumuturi pentru telefoane, haine etc. Fă pentru investiții, pentru ceva care îți va aduce mai mulți bani decât ai împrumutat!
5. Investește bani în tine
O parte din banii câștigați investește-i în tine. Mergi la cursuri, cumpără cărți, învață continuu! Sunt multe investiții pe care le poți face, însă educația ta este de departe cea mai bună investiție!
Succes!
*Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018!
**Sursa foto: Facebook BCR-Școala de Bani!
0 comentarii: