Un viitor definit de e-mobility
Cu multe secole în urmă, foametea, molimele și bolile infecțioase au reprezentat cea mai mare amenințare pentru viitorul omenirii. Însă cu ajutorul inovațiilor, oamenii au reușit să supraviețuiască și să-și îmbunătățească viața. Ei au inventat săpunul, antibioticele și vaccinurile și nu au mai murit din cauza tuturor microbilor și a bolilor. Și-au construit case mai solide și nu au mai murit din cauza frigului. Au descoperit electricitatea și au inventat electrocasnicele și și-au ușurat munca în gospodărie. Au inventat plugul și au descoperit tehnologii agricole care le-au crescut recoltele și nu au mai murit de foame. Apoi au inventat trenul, mașina și avionul, au făcut ca mărfurile și persoanele să circule dintr-o parte a lumii în cealaltă și așa au început să prospere.Inovațiile sunt motorul societății și cheia evoluției. Cu toate acestea, ironia sorții este că aceleași inovații care ne-au îmbunătățit calitatea vieții până acum, ne pot duce înapoi de unde am pornit: la foamete, molime și boli infecțioase. Cum? Păi, tot ce facem astăzi, de la construcțiile urbane, la transportul cu mașina și cu avionul, la fabricarea bunurilor de consum, la modul în care se face agricultură și centralele care transformă energia în electricitate și căldură, toate acestea sunt activități care poluează atmosfera, cresc concentrația gazelor cu efect de seră și duc la schimbări climatice severe. Iar aceste schimbări înseamnă încălzire globală și pot însemna, într-un scenariu apocaliptic, secetă, foamete și epidemii de boli infecțioase.
DAR nu este cazul să fim așa de fataliști pentru că eu cred că omenirea va găsi soluțiile viabile pentru supraviețuire, așa cum le-a găsit și până acum. Inovațiile ne-au adus aici, inovațiile ne vor scoate din impas. Cu ajutorul lor vom reuși să reparăm ce am stricat, fără să ne afectăm nivelul și calitatea vieții cu care ne-am obișnuit în epoca modernă.
Așadar avem nevoie de inovații tehnologice, însă pe lângă asta avem nevoie și de efort individual pentru a face lucrurile să meargă în direcția bună. Dar eu nu mă plâng, mie îmi convine așa. Păi dați-mi mie să conduc un Mercedes-Benz EQC, mă sacrific eu pentru mediul înconjurător! Dacă asta înseamnă să schimb planeta în bine, sunt gata să mă sacrific în fiecare zi, plimbându-mă în noul SUV electric de la Mercedes.
Dacă așa arată viitorul, dați-mi voie să vă spun că arată foarte bine!!!
Lumea se schimbă foarte repede și, dacă acum 25 de ani când Auto Schunn, dealer autorizat Mercedes-Benz și-a început activitatea pe piața auto din România, mașinile electrice erau doar așa, un proiect frumos, astăzi ele încep să devină o realitate.
Probabil că peste vreo 25 de ani ne vom fi luat deja rămas bun de la mașinile tradiționale de astăzi și vom face parte cu toții din ecosistemul e-mobility, conducând toți mașini 100% electrice. Ne vom încărca mașinile la stațiile personale de încărcare din fața blocului sau de la locul de parcare. Și probabil peste 50 de ani de acum încolo, vom căuta la rubrica de vânzări auto mașini electrice super-inteligente care se conduc singure.
Cine știe, poate chiar așa va fi, dar fie vorba între noi, cineva va trebui însă să-i convingă și pe magnații petrolului să lase să se întâmple chestia asta și să renunțe la lumea creată de ei, o lume care se bazează pe alimentarea cu petrol. Mașina electrică nu este un concept nou. Prima mașină de acest fel a fost concepută la începutul secolului XX, însă viața ei a fost extrem de scurtă pentru că între timp s-a descoperit petrolul.....
Așadar, e greu să spunem exact ce se va întâmpla peste 25, 50 sau chiar 100 de ani. Putem doar să ne imaginăm lumea așa cum ne-o dorim noi și să facem tot posibilul să transformăm imaginația în realitate.
Eu mi-aș dori o lume în care toate mașinile sunt electrice pentru că ar fi o lume cu mai puțin zgomot, deci mai liniștită și mai relaxată, o lume cu mai puține emisii de carbon în atmosferă, deci cu mai mult aer curat de respirat și implicit mai sănătoasă. Și, cu cât vom realiza mai repede că o lume care îmbrățișează conceptul de e-mobility este o lume mai bună, cu atât sunt șanse mai mari să facem tot posibilul ca această lume să se materializeze.
Viitorul arată exact așa cum îl facem noi să arate!
0 comentarii: