Trecutul, prezentul și viitorul se citesc la mica publicitate

23:03 AtelierMarbelle 0 Comments



Progresul economic și social al unei țări poate fi urmărit la rubrica de ”mica publicitate”. Dacă nu-ți plac statisticile și cifrele seci, iar lecțiile de istorie ți se par plictisitoare, atunci îți recomand să-ți arunci privirea peste anunțurile de mică publicitate ca să vezi exact modul și stilul de viață al oamenilor dintr-o anumită perioadă de timp. Modă, comerț, afaceri sentimentale, totul se află la mica publicitate! Iar dacă n-ai înțeles nimic din ce ai citit, nu-i nimic, măcar te-ai distrat puțin! 

Modă, frumusețe și comerț la mica publicitate


Cu un secol în urmă prin anunțurile de mică publicitate se vindeau jupoane și săpun pentru slăbit, ”cu efect sigur și rapid”. Astăzi se vând sutiene push-up și aparate complicate de gimnastică. Acum 100 de ani domnii care se respectau purtau încălțăminte Mociornița care era ”trainică, frumoasă și eftină”, iar damele purtau pălării elegante. Astăzi bărbații poartă Nike și Adidas, iar pălăriile au fost înlocuite cu șepci sau fesuri. 

Frumusețea era și atunci pe primul loc. Doamnele făceau tot posibilul să aibă pielea albă și catifelată, iar mica publicitate era plină de anunțuri cu creme și loțiuni miraculoase. 


Și astăzi vrem pielea fină și fără ”zbârcituri”, dar ne injectăm botox și acid hialuronic.

Într-adevăr, mica publicitate poate fi o lecție minunată de istorie. Vedem progresul tehnologic numai citind anunțurile de altădată cu vânzarea aparatelor de radio Orion și cea de astăzi cu smartphones, tablete și alte gadgeturi ”super cool”. Iar dacă vrem să vedem progresul economic, atunci e cazul să aruncăm o privire asupra anunțurilor imobiliare.

Afacerile imobiliare merg cel mai bine la mica publicitate  


Tranzacțiile cu imobiliare sunt apanajul epocii moderne. În trecut nu se prea punea problema să cumperi și să vinzi case, vile sau chiar terenuri. Poate doar cei mai bogați dintre strămoșii noștri. Astăzi, suntem niște privilegiați. Vindem și cumpărăm apartamente cu o nonșalanță care i-ar dezarma chiar și pe marii boieri din Țara Românească pentru că băncile astea ne-au luat mințile și ne-au dat credite imobiliare să cumpărăm câte garsoniere și apartamente ne țin buzunarele:). 

Acum vorbim de tot mai mulți moguli imobiliari care au proiecte uriașe pentru orașe întregi și tranzacționează sume cu atâtea zerouri de nu putem noi aduna, dar pun pariu că și ei au început tot cu o vânzare-cumpărare la mica publicitate...  

Așadar, lumea evoluează și mărfurile se schimbă, însă anunțurile de mică publicitate îi vor însoți pe oameni mult timp de-acum înainte. În trecut găseam anunțurile în ziar, astăzi le găsim online, iar în viitor nu se știe exact sub ce formă le vom găsi, dar cu siguranță ele vor fi acolo pentru noi! Fie că vom dori să vindem o garsonieră sau o capsulă a timpului, un lucru e sigur: vom da anunț la mica publicitate!  

Chiar nu-mi pot imagina un viitor fără anunțurile de mică publicitate! E ca și cum am avea mică publicitate fără anunțuri matrimoniale. Cu alte cuvinte: im-po-si-bil! 

Afacerile sentimentale se fac și se desfac la mica publicitate


Întotdeauna va exista un domn respectabil, căsătorit, care-și dorește o relație discretă cu o doamnă la fel de respectabilă și la fel de căsătorită. Întotdeauna va exista o fată drăguță și serioasă care caută un bărbat serios și ”fără complicații ” pentru o relație de lungă durată și care nu răspunde la ”mișto-uri”! Iar acești domni și doamne unde să-și întâlnească sufletul pereche dacă nu la rubrica de matrimoniale de la mica publicitate? 

Mă întreb ce anunțuri vom avea la mica publicitate peste un sfert, o jumătate sau chiar un secol! Vom vinde roboți care să meargă la serviciu în locul nostru sau costum de teleportare? Sau poate vom vinde mașinării care să citească gândurile, cine ne poate spune? Adevărul este că eu nu pot să-mi imaginez ce se va întâmpla peste atâția ani de-acum înainte, însă pentru mine mica publicitate e singura certitudine din viitor. 







*Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2019


0 comentarii: