Viitorul se proiectează într-o casă activă

21:02 AtelierMarbelle 0 Comments

Sunt o fire activă și independentă. Îmi place să râd, să fiu înconjurată de prieteni și să mă bucur de fiecare moment din viață. Îmi iau energia din mediul în care stau și de la oamenii care mă înconjoară, astfel că sunt atentă să stau într-un loc care mă inspiră și să fiu alături de oameni veseli și optimiști. Cred în energia care circulă în jurul nostru și astfel vreau să ofer și să primesc energie pozitivă.

Călăuzindu-mă după acest principiu, casa în care locuiesc e foarte importantă pentru mine. Așadar, îmi doresc o casă care să mă facă să mă simt bine, să-mi ofere energie pozitivă și bună dispoziție. Nu cred că aș avea multă energie pozitivă dacă aș avea igrasie în casă doar pentru că nu am izolat-o suficient de bine. Nu cred că aș avea energie pozitivă dacă aș îngheța în fiecare iarnă pentru că nu-mi permit să plătesc căldura. Sau dacă aș fi nevoită să stau într-o singură cameră pentru că doar atât îmi permit să încălzesc. În schimb, cred că aș avea multă energie pozitivă dacă vara, pe înserat, mi-aș uda florile și iarba din curte fără să mă gândesc la factura încărcată care-mi va veni de plată după...

M-am gândit foarte mult la cum ar trebui să fie casa mea ca să îndeplinească toate aceste criterii. Și după ce m-am documentat puțin, am aflat că ar trebui să fie o casă activă

Ce este o casă activă


O casă activă este o casă care produce mai multă energie decât consumă, adică o casă care-ți oferă mai mult confort decât bătăi de capEu când am auzit prima dată conceptul acesta de casă activă, m-am întrebat cum este posibil așa ceva. Apoi am dat peste acest desen, probabil dintr-un proiect de casă și am înțeles perfect. 

Cu ajutorul acestei imagini foarte explicite de la AIA Proiect, mi-am dat seama că o casă activă înseamnă de fapt să pui laolaltă mai multe sisteme inteligente pentru a avea în final o casă eficientă energetic. O astfel de casă dispune în primul rând de panouri solare, sisteme fotovoltaice și micro turbine eoliene care generează curent electric. Astfel voi avea parte de un sistem de încălzire a casei eficient și extrem de performant. Am apă caldă când vreau eu, chiar și la etaj sau la mansardă:).

De asemenea, o astfel de casă este prevăzută cu un sistem ventilație și de recirculare a aerului care-mi va asigur aer proaspăt în fiecare oră și în fiecare anotimp. Astfel, voi avea mai mult aer curat și iarna chiar dacă nu deschid geamurile la fel de mult ca într-un anotimp mai călduros.

Dacă de panouri solare am mai auzit, mi s-a părut foarte interesant sistemul de colectare a apei pluviale. Nu m-am gândit niciodată că apa de ploaie poate fi ”reciclată” și poate fi folosită la mai multe activități, ca de exemplu la udatul grădinii, la spălarea hainelor sau la colectarea apei pentru wc-uri. Iar după aceea s-o mai folosești încă o dată și încă o dată și tot așa....

Îmi place ideea asta de casă și cred că mă reprezintă, din cel puțin trei motive:

  • În primul rând pentru că este independentă, la fel ca mine. Nu depinde de energia din exterior, se descurcă singură, folosind resursele naturale din mediul său înconjurător. 
  • În al doilea rând pentru că este în armonie cu tot ce o înconjoară. Nu strică și nu deranjează, doar așa, ca să-i fie ei bine. 
  • În al treilea rând pentru că este economicoasă. Nu consumă aiurea, nu mă pune să plătesc facturi exorbitante și mă ajută să pun bani deoparte, așa cum îmi place mie:)

De ce este casa activă- casa viitorului


Viitorul este verde, asta ar trebui să fie clar pentru toată lumea. Nu se poate să ne gândim la un viitor al omenirii dacă nu avem grijă și nu respectăm natura. Nu putem continua să intoxicăm Pământul cu plasticele, gazele și betoanele noastre și să ne așteptăm ca Pământul să ne dea înapoi oxigenul și hrana necesară pentru a trăi. Cred că a venit timpul să ne întoarcem fața către natură pentru că de ceva vreme i-am arătat insistent doar spatele...

Nu avem nici un viitor dacă nu găsim o modalitate de a trăi în armonie cu natura. Și chiar se poate trăi așa, ne-o demonstrează inovațiile super inteligente precum casele active sau nZEB (case cu consum aproape zero). Și ce este foarte frumos este că putem trăi în armonie fără a ne modifica modul și stilul de viață pentru că aceste case îți oferă un confort și un nivel de trai ridicat.

Cât costă o casă activă


Toate bune și frumoase, dar întrebarea se pune dacă îmi permit o astfel de casă. Oare cât costă? Răspunsul probabil că va veni prompt și va suna descurajator. Cunoscându-mă, știu sigur că în prima fază voi avea un șoc și-mi vor trebui câteva minute să-mi revin. Sunt absolut conștientă că o casă activă are un preț mai ridicat decât o casă tradițională. Vorba aia: ”Dai un ban, dar știi că face!”

Ca orice lucru bun, ea costă mai mult și va trebui să discut cu un specialist, probabil cu un arhitect de încredere cu care să discut în mod transparent despre toate costurile, dar și despre avantajele pe care mi le va aduce în timp o astfel de investiție. Mi-e clar că va trebui să privesc această casă activă ca pe o investiție pe termen lung, o investiție care își va arăta beneficiile pe parcurs.   

*Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019








0 comentarii: