Intelege ce poti

09:04 AtelierMarbelle 0 Comments

Toata lumea se intreaba - va fi un an mai prosper? Sa incercam sa vedem ce informatii sunt disponibile. Anul viitor se asteapta o crestere economica de 1 - 1,5%. Exista un daca - ce vor face constructiile si industria cu desfacere interna? Cei de la prognoza nu stiu. Poate vor creste si totul va fi OK, dar e posibil sa si scada. Ne asteptam la un consum intern mai mare? Bugetarilor, care reprezinta un procent important din salariati, le va creste salariul cu 15%. Pe ansamblu apare insa un nou daca - disponibilizarile vor continua, asa ca ramane de vazut cu cat vor creste banii disponibili pentru consum. Va creste activitatea firmelor care exporta? Sa speram, desi state ca Irlanda, Spania, Portugalia si Grecia au in continuare probleme economice. Una peste alta, cresterea Europei depinde si de SUA, care a beneficiat pana acum de investitii masive din partea statului si ramane de vazut in ce masura economia  se poate autosustine.
Vom avea un leu mai puternic? Tot ce se poate, daca economia va creste si daca dezechilibrele din unele state nu se vor adanci, cu impact negativ direct asupra perceptiei riscului in statele emergente ca Romania.
Era foarte confortabil sa vezi prognozele in perioada de crestere - nimeni nu se supara la o estimare de + 3% si o valoare efectiva de + 5%. Acum sunt atati de daca, incat orice estimare are un grad inalt de incertitudine.
Ramane insa o certitudine - vom iesi din criza atunci cand oamenii vor deveni mai optimisti, cand o parte din bani, in loc sa creasca economiile din banci vor merge catre investitii. Romania ramane un stat in care sunt inca multe proiecte de implementat, iar tot elanul din 2007 nu a fost in intregime nejustificat.

0 comentarii: