Colajul- poveste in imagini de Carmen Maftei

09:12 AtelierMarbelle 1 Comments

Colajul este o forma de arta diferita de cea cu care suntem noi obisnuiti. “Tablou de hartie” ar fi tentati sa spuna unii. Gresit, cum nu se poate mai gresit. Un colaj este o poveste, o lume plina de imaginatie, o lume in care oamenii au aripi, pisicile devin mici printese, o lume in care orice se poate intampla. Carmen Maftei este artistul care da viata acestei lumi. Cu fiecare colaj, Carmen creeaza noi identitati si le transpune in scene de viata fantastice. 

Ea realizeaza colajele manual, nu pe calculator. Revistele, ziarele, printurile sunt prietenele ei constante si de nadejde. Cat este de greu de realizat un astfel de colaj? Si cat dureaza? “Daca esti pasionat de colaj nu este greu. Totul e sa ai rabdare si sa investesti si ceva din tine, din sufletul tau. Eu asa fac. Timpul de lucru depinde in functie de dimensiuni si de stare. Cand simt ca imaginile se “misca” ca sa-si gaseasca locul, lucrez mai repede. Insa imi trebuie o perioada de liniste in care privesc mult si apoi asez imaginile asa cum simt. Practic, e perioada cand se face legatura dintre mine si ceva nedefinit care face ca totul sa se armonizeze frumos” ne-a marturisit Carmen.

Carmen realizeaza si colaje personalizate, cadouri inedite pentru prieteni si pentru oricine o solicita, pretul unui astfel de colaj variind in functie de marime, timp de lucru si materiale (un pret estimativ pentru un colaj personalizat de A3 plus passpartout este de la 120 de euro).  “Imi place sa fac colaje personalizate. E ca si cum as lucra la un scenariu de teatru. Ma uit la chipurile celor care devin personaje si-mi imaginez cum le-ar sta intr-o poveste narata in imagini.”
In general, dimensiunea minima a unei colaj personalizat este A3 (297 x 420 mm) la care se adauga alti cativa centimetri de la passpartout, de care Carmen se foloseste pentru a deschide imaginea de ansamblu:” Nu-mi place o lucrare ingradita in anumite dimensiuni”.



 











S-a implicat in diverse proiecte, precum cel de la Centrul de Mediere si Securitate Comunitara Iasi-“Violenta domestica” sau cel de la Romcarton SA- tema ecologica (reciclarea hirtiei si, implicit, evitarea taierii copacilor).












Am incercat sa mai aflam cateva lucruri despre Carmen, arta ei si despre felul in care isi promoveaza creatiile sale. Iata ce am aflat:

Atelier Marbelle (AM): Ai participat la cateva expozitii in tara si ai avut si expozitii personale, am vazut ca ai participat si la un targ de handmade. Cum reactioneaza publicul la genul acesta de arta?
Carmen Maftei (CM): In general, reactia este surprinzatoare pentru multa lume. Cat o apreciaza insa…. nu stiu. Cei care cunosc ceva despre arta colajului reactioneaza mai poztiiv si sunt impresionati mai ales cand afla ca sunt facute manual, si nu pe calculator.  

AM: Cum iti promovezi creatiile astfel incat sa fii gasita mai usor?  Ai incercat si in strainatate?
 CM: Le promovez pe site-ul meu http://carmen-maftei.blogspot.com, si prin fluturasi. In strainatate.... am trimis adresa site-ului meu prietenilor care au emigrat in alte tari. E si aceasta o forma de promovare, dar nu a avut prea multe efecte.

AM: Poti trai din arta ta sau ramane doar o pasiune extrem de mare?
CM: La momentul actual ramane o pasiune mare. Stiu ca pot trai din arta mea, insa astept momentul cand se va produce acest lucru. Am credinta ca o sa petreaca asa ceva. 

AM: O intrebare “corporatista”  - Colaj versus Tablou: de ce am alege un colaj in locul unui tablou pictat? Sau nu are nici o legatura una cu alta?
CM: Nu are nici o legatura una cu alta din acest punct de vedere, insa ambele sunt arta. Iar cine vede arta in pictura, sigur vede arta si in colaj.  

AM: 14 ani de colaje. Ce satisfactii ai avut pana acum si ce asteptari mai ai pentru viitor?
CM: Satisfactia cea mai mare este ca, dupa acesti ani, am observat la mine o evolutie. Desi, privind in urma la colajele pe care le faceam in anii ’90, spun ca nu erau rele deloc nici acelea. Acum insa, imaginile sunt mult mai multe, de o calitate mai mare si pentru genul de colaj pe care-l face eu asta inseamna o imbunatatire majora din punct de vedere al materialelor. O alta bucurie este ca, arta mea a ajuns sa fie cunoscuta si apreciata de mult mai multa lume. Si sunt multumita atunci cand un colaj de-al meu provoaca uimire si bucurie celor care-l privesc sau smulg macar un zimbet. La urma urmelor, daca am reusit sa inseninez un pic chipurile unor oameni, atunci e mare lucru pentru mine.

Multumim, Carmen!

Vizitati blogul ei pentru a vedea mai multe din lucrarile sale: http://carmen-maftei.blogspot.com
 

Un comentariu:

  1. felicitari pentru articol. colajele lui Carmen sint intr-adevar minunate. Undeva in ele gasesti mai mult decit o imbinare de imagini: un sentiment anume. Ramine sa il descoperi in fiecare lucrare.

    RăspundețiȘtergere