Mituri despre pietre prețioase

16:11 AtelierMarbelle 1 Comments

Se pare că astăzi am o fixație pentru diamante.....
 
Dacă tot m-am pornit să demontez mitul diamantului și să vă previn de la o eventuală dezamăgire atunci când încercați să valorificați o (eventuală!) moștenire de familie, vă prezint în continuare alte câteva mituri demontabile despre diamante și metale prețioase: 

1.        Culoarea și claritatea dau strălucire unui diamant
In realitate: Stalucirea unui diamant, respectiv lumina care se reflecta in diamant, nu este influentata de gradul de claritate sau de culoarea pietrei.Culoarea pietrei este data de decolorarea din galben a carbunelui, iar claritatea este data de numarul si marimea imperfectiunilor pietrei. Taietura pietrei este singura care influenteaza stralucirea petrei.  
 
2.        Caratele determina marimea diamantului
In realitate: Caratul reprezinta de fapt doar greutatea pietrei, in timp ce marimea vizibila este data de modul in catre piatra este taiata. 
 
3.        Diamantul este indestructibil, fiind cea mai dura piatra
In realitate: Desi diamantul este cel mai dur mineral care poate fi zgariat numai de un alt diamante, pietrele pot sa se deterioreze daca nu sunt ingrijite potrivit. 
 
4.        Diamantele galbene sunt mai valoroase decat cele incolore
In realitate: Un diamant cu un scor mic pentru culoare (de ex scor K) se percepe ca avand o culoare galbena, ceea ce il face mai putin valoros decat un diamante incolor. 
 
5.        Testul muscaturii pentru a determina ca o bijuterie este facuta din aur
In realitate: Aurul pur este sufficient de moale pentru ca muscatura sa lase urme pe material. De asemenea, chiar daca aurul comercializat nu este pur 100%, muscatura poate sa fie vizibila. Cel mai solid este aurul de 18 carate, el rezistand la o presiune mai mare.
 
6.        Safirul este o piatra albastra
In realitate: Safirul poate sa aiba culoarea albastra, dar in egala masura poate sa aiba orice alta culoare. Rubinul este de fapt un safir rosu, ambele pietre avand aceeasi compozitie minerala, respectiv corindon.
 
7.        Diamantele fluorescente albastre sunt pietre rare si valoroase
In realitate: Desi diamantele albastre sunt pietre rare, acestea nu sunt mai valoroase decat pietrele incolore. Culoarea albastra este data de reflectia albastra a luminii, acceasi care face o camasa alba sa bata inspre albastrui. O mica florescenta in diamant poate sa ascunda o culoare galbena nedorita, in timp ce o prea mare florescenta poate sa tulbure diamantul.
 
8.        Aurul se gaseste in trei culori: galben, alb si roze
In realitate: Aurul este extras din mina numai in culoarea galben. Aurul pur este prea moale pentru a putea fii folosit ca atare la prelucrarea bijuteriilor si, in acest scop este amestecat cu alte minerale. Aurul rozaliu este obtinut din amestecarea aurului cu fier, argint, cupru sau aluminiu. Culoarea alba a aurului este obtinuta prin cufundarea aurului in rodiu, motiv pentru care aurul alb se ingalbeneste dupa cativa ani. 
 
9.        Perlele se dizolva in otet
In realitate: Legenda Cleopatrei care dizolva un inel cu perla in otet sib ea continutul in cinstea lui Marc Antoniu este partial adevarata. Perlele care contin carbonat de calciu sunt dizolvabile in otet, dar acest proces este unul de lunga durata, exceptie facand  situatia in care perlele sunt zdrobite anterior.  
 
10.        Diamantele sunt cele mai rare pietre pretioase din lume
In realitate: Painite a fost considerata a fi una dintre cele mai rare minerale din lume, in ziua de astazi mentinandu-se printre cele rare. A fost descoperita in 1950, in Myanmar, de catre Arthur C.D. Pain, care a si dat numele pietrei. Pentru multi ani la rand s-a stiut de existenta doar a trei mici bucati de painite. In 2005 erau inregistrate circa 25. Pret: 50-60.000 de dolari/Carat

Un comentariu:

  1. Bijuteria Vio va poate ajuta cu rodinare pentru bijuteriile din aur alb.
    O sa fie albe ca atunci cand erau noi.
    str. Michael Weiss nr. 10 Brasov tel.0368437449

    RăspundețiȘtergere