18:44 AtelierMarbelle 0 Comments


Narativ- Festival de lectură pentru copii

Iubesc copiii. Iubesc candoarea lor, naivitatea lor, crezul lor că viaţa este un loc de joacă enorm şi frumos, fără lucruri rele şi urâte. Iubesc curiozitatea lor, dorinţa naturală de a cunoaşte, de a învăţa, de a experimenta. Şi mai mult iubesc ardoarea cu care doresc să-şi îndeplinească visele şi convingerea lor că acestea se vor împlini. Iubesc toate acestea la ei şi-mi doresc din tot sufletul ca aceste calităţi să nu dispară pe măsură ce trec anii şi încep să intre în sistemul de învăţământ tradiţional, plictisitor şi ucigător de vise. Avem nevoie de ei creativi, pozitivi, veseli, independenţi, încrezători, iar pentru asta trebuie să-i atragem spre cărţi, spre lectură. Cititul este unul dintre cele mai importante, dacă nu chiar cel mai important lucru pe care-l învăţăm în şcoală. Din momentul în care ai învăţat să citeşti ai acces la o lume nouă, o lume pe care ţi-o poţi construi tu singur. Tu îţi alegi propria viaţă prin alegerea cărţilor pe care le citeşti.

În acest context, este extrem de important ca un copil să înveţe să citească, să îi placă să citească, să considere cititul distractiv şi util pentru satisfacerea curiozităţii native a sa. Ei trebuie să descopere lumea cărţilor şi că dincolo de lista de lecturi din programa şcolară (care după părerea mea personală a rămas un pic în urma vremurilor noastre) există nenumărate alte poveşti, istorii, aventuri. Este datoria noastră ca părinţi să-i atragem în această lume a lecturii şi să căutăm toate evenimentele, proiectele care au ca scop promovarea lecturii în rândul copiilor.
Sursa foto: Asociaţia Curtea Veche
Un astfel de proiect se desfăşoară în acest weekend, pe 24 şi 25 septembrie 2016 şi săptămâna viitoare pe 1 şi 2 octombrie 2016 în Bucureşti. E vorba de Festivalul de lectură pentru copii  Narativ organizat de Asociaţia Curtea Veche la Şcoala Centrală Bucureşti. Festivalul se află la a doua ediţie, prima ediţie bucurându-se de un real succes. Evenimentul este împărţit în module pentru preşcolari, şcolari şi adulţi. 
Pentru preşcolari vor avea loc diverse ateliere în care participanţii vor asculta poveşti sau vor fi încurajaţi să născocească poveşti, vor învăţa rime şi ghicitori şi vor avea parte de spectacole de teatru. 
Programul pentru şcolari este un pic mai diversificat, incuzând ateliere de actorie, storytelling, muzică, desen, teatru iar pentru adulţi vor fi ateliere de parenting prin lectură, părinţii vor învăţa cum să se distreze citind cu copiii şi vor învăţa să spună poveşti. 
Invitaţi precum trainerul Urania Cremene, scriitoarea Adina Rosetti şi actriţa Smaranda Nicolau garantează succesul acestor ateliere. Programul complet îl găsiţi pe site-ul festivalului şi tot acolo puteţi să vă înscrieţi la ce atelier preferaţi. Participarea este gratuită atât pentru copii, cât şi pentru părinţi.

În zilele de pauză de festival, zilele între cele două weekend-uri, prin programul „Cărţile copilăriei”, Asociaţia Curtea Veche va dona cărţi pentru copiii defavorizaţi din judeţele Argeş şi Buzău, astfel că suntem şi noi invitaţi să donăm cel puţin o carte. Găsiţi detalii pe site sau pe pagina de facebook a Asociaţiei

La o astfel de iniţiativă şi la un astfel de festival nu pot să spun decât: MINUNAT! 


0 comentarii: