Recomandari psihanalitice pentru mame - cronica de carte

13:34 AtelierMarbelle 0 Comments


 Am citit zilele acestea o carte foarte interesanta si utila si vreau sa impartasesc cu voi bucuria lecturarii ei, chiar daca nu este despre handmade. Este vorba despre " Recomandari psihanalitice pentru mame" de Wilhelm Stekel, o carte ce se adreseaza in primul rand mamelor, dar ar fi foarte bine daca ar fi citita de catre tati, bunici, toata lumea. Scrisa la sfarsitul anilor '20 de catre un medic si psihanalist austriac, colaborator al lui Freud, este la fel de actuala si in zilele noastre. Porneste de la premisa ca un copil trebuie educat prin iubire si cu intelegere. Un copil nu trebuie sa fie un inlocuitor al unei casnicii sau vieti nefericite, nu trebuie sa umplem golul existentei noastre cu un copil, ci sa impartasim cu el din plinul existentei noastre.

 Am invatat din aceasta carte sa nu subestimez capacitatea copilului de a observa, de a intelege tot ce i se intampla, am invatat ca toate problemele de natura psihica si de comportament al adultului isi au originea in intamplari din copilarie si greseli de educatie. Primele impresii ale copilului nu se uita, ci lasa amprente puternice in psihicul adultului de mai tarziu.

Am invatat ca un copil nu trebuie mintit, amenintat sau constrans. El trebuie inteles, indrumat si respectat.

Sa nu va sperie titlul si cuvantul "psihanalitic" , cartea este scrisa pe intelesul nostru, al tuturor, este usor de citit, iar partea teoretica este intarita de exemple din cazuri reale ale medicului practician.

0 comentarii: