Tutorial origami-cum se realizeaza bila Kusuduma

16:23 AtelierMarbelle 2 Comments

Dupa articolul de saptamana trecuta “O nunta origami”, am fost foarte curioasa sa aflu cate ceva din tehnica origami, iar Adina a fost dragutza sa ne prezinte un tutorial foarte bine facut despre bila kusuduma.

Termenul de Kusuduma este folosit in origami pentru a desemna acele modele care se realizeaza prin lipirea mai multor unitati identice, rezultand o forma sferica. Numele provine din cuvintele japoneze kusuri - medicina si tama - minge. Pe langa rolul decorativ, kusudama mai au si un rol de talisman impotriva raului (de aceea la inceputuri se faceau din ierburi medicinale). Ele sunt originare din China, si au fost introduse in Japonia in perioada Heian (794 a.d. - 1192 a.d.).

Modelul prezentat de Adina se numeste Ador, iar numele lui reprezinta si initialele Asociatiei De Origami Romania, pe care Adina a infiintat-o cam in aceeasi perioada in care a luat nastere si modelul. Este realizat din 12 piese ( de forma pentagonala ) si se asambleaza folosind lipici; nu necesita hartie speciala, poate fi facut atat cu hartie de xerox, colorata sau alba, cat si cu hartie glasata ( colorata pe o parte si alba pe cealalta parte).

Spor la treaba!
 1. Avem un patrat (al meu este de 11 cm) pe care il impaturim pe jumatate, partea care se deschide sa fie stanga:










2.Se lasa coltul din dreapta jos, facandu-se diagonala in partea de sus. La fel se procedeza si cu coltul din stanga jos:











3. Coltul din dreapta jos se duce pana la intersectia diagonalelor si se apasa bine. Latura de jos a figurii se ridica si se pliaza exact pe marginea imediat apropiata.










4. Se lasa in jos toate straturile si se intoarce pe dos, iar apoi pe prima linie care se vede, se ridica iar straturile in sus.










5.Partea care ramane in afara straturilor se da pe spate, urmarind exact nivelul laturii si iata ce rezulta.











6. Se taie chiar langa prima fasie pornind dinspre parte subtire a "conului" si rezulta un pentagon.










7.Se dau varfurile pentagonului spre interior pana la nivelul celor doua linii din lateral. Se repeta apoi actiunea cu noile varfuri.
 











8. Se-ntoarce pe spate, apoi se duc iar varfurile spre interior. Se-ntoarce pe fata, si gata!











9. Asamblarea: a se folosi clame de par pana se usuca lipiciul:










Cate 5 module si 6 module (jumatate de bila):











Si gata bila Kusuduma, enjoy!

2 comentarii: